Wat heeft de lockdown jou geleerd over je bedrijf?
Er is meer beweging op straat, we mogen terug meer en de economie is stilaan aan de rug aan het rechten. Tegelijk zijn er heel wat bedrijven die er het bijltje bij neer gelegd hebben of die heel drastische beslissingen hebben moeten maken wat personeel betreft.
Terwijl we elk op zich onze wonden likken, is het ook een moment tot zelfreflectie.
Hoe ben jij hier uitgekomen? Hoe is je bedrijf uit de lockdown gekomen? Wat heeft dit bij jouw medewerkers teweeg gebracht?
Vanmorgen sprak ik met een klant en voor haar was het duidelijk: wij zijn klaar voor een volgende lockdown, mocht deze er komen.
En ik kon haar helemaal volgen. Twee jaar geleden hebben we haar bedrijf structureel en organisatorisch op een stevig fundament gezet waardoor zij vandaag niet snel aan het wankelen gaat. Dit fundament is zodanig breed gemaakt dat het haar ook ruimte gegeven heeft om haar business heruit te vinden en zelfs uit te breiden.
En ja, ook haar bedrijf is even helemaal uit de ether moeten gaan in volle lockdown. Haar business viel even helemaal uit en ze was genoodzaakt om haar medewerkers op tijdelijke werkloosheid te zetten.
Tegelijkertijd is ze met dit gegeven aan de slag gegaan. Met een open blik zoekende naar opportuniteiten, heeft ze deze ook kunnen ontdekken. Over een paar maanden zal haar omgeving gewaarworden dat haar schip een andere koers vaart.
Maar ik ken ook ondernemers die er niet zo goed uit gekomen zijn. En dan gaat het eerder over hoe ze het er mentaal van af gebracht hebben. Mensen bij wie het licht even uitging. Ondernemers die voordien het gevoel hadden dat ze goed bezig waren.
Zo is er een ondernemer die plots alle tijd van de wereld had en niets gedaan kreeg. Hij legde het uit als een verlamming die toesloeg waardoor het niet lukte om zijn bedrijf in welke richting dan ook te sturen. het was een abrupte bewustwording dat er eigenlijk heel wat aan de interne kant van zijn onderneming niet in orde was. Dat hij voortdurend met zichzelf in de clinch ging over ogenschijnlijk banale zaken, maar dewelke plots enorm uitvergroot werden.
Ondertussen zijn we samen aan het graven gegaan en zullen we binnenkort een stevige basis leggen. Als overmacht opnieuw overneemt, dan moet hij zich daar al geen zorgen meer over maken.
Ik zeg nog al wel eens dat de sterkte van de ondernemer zit in de snelheid waarmee hij recht krabbelt als het even fout loopt. En dan meen ik ook echt. Je kan even uit je lood geslagen worden, maar dan moet je je snel de vraag stellen wat de volgende stappen zijn. Stappen die je vooruit brengen.
Gratis webinar
Dus, hoe zit het bij jou? Zit bij jouw bedrijf alles goed aan de basis?
Binnenkort geef ik opnieuw een webinar met als titel: Word een future-proof bedrijf.
Over de interne werking van een kleine onderneming en over de vaak voorkomende valkuilen.
Aan het einde van dit webinar heb je een overzicht van actiepunten voor jouw onderneming!
Iets anders?
Wil je liever de zaken onmiddellijk aanpakken, boek dan gerust een babbel in.
Gelijk, maar zo verschillend
Wat jou onderscheidt als ondernemer, is meer dan je vak of je vaardigheid. Het gaat om jou als mens en hoe je je profileert. Je eigenheid, je aanpak, je wezen. Gebruik het als een voordeel voor jezelf.
Digitaliseren van een klein bedrijf
Vroeg of laat moet je mee met de digitalisering en dat is vaak een uitdagend gegeven voor de ondernemer. Want hoe begin je hieraan en waar kies je voor. Welke struikelblokken kunnen op je pad komen te liggen. Lees hier mijn verhaal over mijn klant.
Het ondernemerschap is als een paar schoenen. Fijn als het goed zit, maar een hel als het knelt.
Eén van de grote voordelen in mijn vakgebied is dat ik voortdurend in de interne keuken van bedrijven zit. Niet van aan de keukentafel, maar echt tot in de moeilijkst bereikbare kast of de onderste lade van de koelkast.
Komt een man bij de dokter
Te vaak worden pleisters geplakt op wonden die te ver zijn, terwijl de oplossing meestal bij de oorzaak te vinden is. Waarom blijft het dan toch zo moeilijk om eerder voor de juiste dan wel de makkelijke aanpak te kiezen.
Digitaliseren? Hoe dan!
Na mijn vorige blog over mijn groot computerscherm kreeg ik de vraag of ik wat meer toelichting kon geven bij het "digitaliseren" want ondernemers worden ermee rond de oren geslagen, maar wat dit inhoudt blijft nogal vaag.
Mag ik jouw bedrijfsdoula zijn?
Als je je bedrijf al eens benoemt als je "kindje", heb je dan al het nodige gedaan om de komst ervan voor te bereiden?
Daar doe je het toch voor!
Deze week werd mij al een paar keer de vraag gesteld waar ik het allemaal voor doe.
Administratie door de ogen van een ondernemer
Elke ondernemer heeft administratieve struikelblokken. Het hoeft allemaal zo moeilijk niet te zijn, als je maar weet hoe.
Een goede e-mail maken, hoe doe je dat?
Ontvangers van een e-mail ergeren zich wel eens aan wat ze ontvangen. Hoe schrijf jij je e-mails?
Werken aan de zaak: buig het nadeel om in een voordeel
Dit is niet gelachen voor heel wat ondernemers, maar hoe vul je je tijd nuttig en welke interne actie kan je nu organiseren om er straks weer klaar voor de zijn?
15 december 2019
Hallinto goes solo
Meer dan elf jaar na de opstart van Hallinto is het tijd om het geweer van schouder te veranderen.
18 november 2019
Ik ben een industriële vaatwasser
Waarmee kan jij je dienst of activiteit vergelijken?
14 juli 2019
Bestaat er zoiets als te veel aan communicatie?
We hebben deze week ondervonden wat onvoldoende communicatie teweegbrengt.
24 mei 2019
Ontroerd door een tevreden klant
Hoe een ogenschijnlijk kleine bijdrage van onze kant een wereld van verschil kan maken voor onze klant, vandaag en op lange termijn.
HallintoAcademy On Tour in Kampenhout
en strijkt neer bij Chocola-Tuti voor een reeks van boeiende trainingen voor zelfstandigen en ondernemers van Kampenhout en omstreken die hun concullega's een stapje voor willen zijn. Ontdek hieronder onze trainingsessies die een verschil maken voor jouw organisatie en voor jou als ondernemer.
26 maart 2019
Waarom omzet niet altijd belangrijk is
Als je omzet op weinig tot niets gebaseerd is en je werkt je krom voor twee keer niets, lopen we ons doel dan niet voorbij? Is het dan geen tijd om eens wat verder te kijken?
20 juli 2018
Geef de boekhouder wat rust
Je bespaart je boekhouder tijd en frustratie als je enkel de nodige stukken voorziet.
14 juli 2018
Administratie? Het blijft een karwei...
Blijft jouw administratie te lang liggen omdat de goesting zoek is?
7 juni 2018
Facturen kwijt?
Het is nog nooit zo'n uitdading geweest om je boekhouding volledig te hebben als vandaag. Niet omdat we meer facturen hebben, maar omdat we ze ontvangen via verschillende kanalen.
15 juni 2018
De goeie flow
Wanneer heb je voor het laatst je interne werking onder de loupe genomen? En dan bedoel ik, echt onder het vergrootglas. Wanneer heb je je nog eens de vraag gesteld of alles wel goed op elkaar is afgestemd en of iedereen helemaal goed weet hoe elk individueel proces inhaakt op een ander?