INNOVATIE: EEN MODEWOORD OF NIET?

Het is een gegeven dat er elke dag tientallen nieuwigheden uitgevonden worden en dat gebeurt overal ter wereld en in heel verschillende omstandigheden. Je zit met vrienden op café en de ene lanceert iets waar de volgende op inpikt. Voor je het goed en wel doorhebt, wordt de kiem gelegd van iets dat mogelijk een groots gegeven kan worden. Alleen, slechts een heel klein percentage van uitvindingen haalt het echte daglicht.

En ik moet niet verder zoeken dan bij mezelf.
In 2006 moest ik een operatie ondergaan om neuspoliepen te verwijderen. Op zich geen zware ingreep en ook niets waarvan je nadien weken moet herstellen. Een kort ziekenhuisverblijf van anderhalve dag, als je de dag van de operatie zelf niet meetelt. Maar ik heb er mega nare herinneringen aan overgehouden en dat had alles te maken met de neuswieken.
(Voor zij die onbekend zijn met de "neuswiek"; het is als een soort tampon bestaande uit watten van ongeveer 10 cm lang en een kleine cm diameter.)

Na de operatie wordt er in elk neusgat een wiek volledig in gepropt en dat is bedoeld om het bloeden te stelpen. Kleine voetnoot; je weet pas hoe lang zo’n neuswiek is als de eerste uit je neus wordt verwijderd. Ik dacht even dat mijn hersenen mee uit mijn hoofd getrokken werden, zo'n verschrikkelijk onaangenaam gevoel.
En surprise, dan besef je in een oogwenk dat er nog een tweede neusgat is en dat dit verhaal nog een tweede keer afgespeeld wordt.


Mijn nachtmerrie is zelfs niet eens dat, hoe verschrikkelijk dat ook was. Nee, mijn nachtmerrie ging over twee dicht gemetste neusgaten en dus niet kunnen ademen. Dat gaf me een gevoel van verstikking. De dag van de operatie, de nacht en nog een tweede hele dag hapte ik naar adem alsof mijn leven ervan afhing.

En mijn enige bedenking was: is er nog niemand op het idee gekomen om een buisje in die tampon te steken zodat je zou kunnen blijven ademen op een min of meer normale manier. Kan het zo moeilijk zijn om dit te ontwikkelen en het voor duizenden mensen een stuk aangenamer te maken?

Anno 2007 was dit mijn uitvinding, maar daar is het dan ook bij gebleven. Ik heb er letterlijk niets mee gedaan. (in stilte hoop ik dat er iemand is die ook op dit idee kwam en de nieuwe wiek intussen als een standaard neuswiek ingevoerd is)


DE UITVINDER IS NIET ALTIJD DE UITVINDER

Succesvolle ondernemers die met een nieuw idee op de markt komen zijn niet altijd de echte uitvinders van het idee. Zij zijn echter wel diegenen die een opportuniteit zagen in het idee en ermee aan de slag zijn gegaan.
Ze hebben de slaagkansen onderzocht; hebben de ontwikkeling ervan nader bekeken samen met wat andere praktische zaken; naar de kosten die het met zich mee zou brengen; naar de manier hoe het op de markt gebracht zou moeten worden.
Kortom, ze hebben onderzocht of het idee businesswaardig is en er een cent mee verdiend kan worden. Ze hebben de opportuniteit van de uitvinding omgezet in een effectieve business.

Is dit dan sneu voor de echte uitvinder? Niet per se, want mogelijk was deze persoon nooit in de mogelijkheid om dit idee om te zetten in een onderneming. Misschien was hij zelfs niet in de mogelijkheid om in contact te komen met partijen die geschikt waren of in aanmerking kwamen om het samen te doen.

Net zoals ik geen neuswieken met buisjes ontwikkeld en op de markt heb gezet. 


INNOVATION versus INVENTION

Innovatie is niet hetzelfde als een uitvinding. 

Maar in België wordt zowel bij overheden als bij ondernemers makkelijk een vage lijn getrokken tussen beiden en gebeurt het zelfs dat men aan deze termen dezelfde betekenis geeft. Daardoor wordt innovatie (onterecht) meestal gekoppeld wordt aan technologische innovatie en kom je als dienstenbedrijf niet zo makkelijk in aanmerking voor innovatiesubsidies die de overheid voorziet.

Kort door de bocht kan je stellen dat innovatie het verbeteren of vernieuwen is van iets dat er al is. Van een bestaand gegeven.

Dat je door het toebrengen van veranderingen in het design, het product, het proces, of het vermarkten ervan vernieuwend bent. Stapsgewijze vernieuwing, of radicale aanpak; dat is niet zo van tel.
Maar niet dat je iets nieuws uitgevonden hebt.


EEN NIEUW BEDRIJF OPSTARTEN?

De relatie tussen creativiteit, ondernemerschap en innovativiteit zit in de opportuniteit. Mogelijkheden zien en deze niet ongemoeid laten.

Wat ben je met een creatief idee als het in de onderste lade belandt en nooit het daglicht ziet?  

Een ondernemer is degene die de opportuniteit in het idee ziet, het onderzoekt en ontwikkelt, en het als volgt ter wereld brengt in een verbeterde vorm dan het aanvankelijk bedacht werd.

Dyson is de bekendste vernieuwer of innovator. Hij heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat elk van zijn producten een gevolg is van ergernissen. Dat hij steeds op zoek gegaan is naar een betere versie van een bestaand product. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Hij is bij uitstek het beste voorbeeld van de ondernemer die de opportuniteiten zag in de innovatie van andermans creatieve ideeën.

Dat brengt me dan eigenlijk bij de slotsom dat mijn neuswiek met buisjes geen uitvinding is, maar verbeterde versie van de luchtverstoppende neuswieken. Innovatie dus.



MIJN TIPS & MUST-DO'S TEGEN DE HECTIEK VAN DE DAG

Over boeken, podcasts, nice-to-haves of gewoon dingen die voor mij het verschil maken.

JOUW VERHAAL IS NOG NIET UITVERTELD

Ook al lijkt je bron opgedroogd. Herbronnen en jezelf heruitvinden. Op zich niets nieuws, maar niet altijd zo eenvoudig.

BABBELEN IS NIET HETZELFDE ALS COMMUNICEREN

Veronderstellingen nekken je keer op keer, en toch blijven we het vaak doen. Ik denk dat, vermoed dat, ga ervan uit dat, ... Te veel aannames zonder echt zeker te zijn. En plots gaat het dan fout.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x