INNOVATIE: EEN MODEWOORD OF NIET?

Het is een gegeven dat er elke dag tientallen nieuwigheden uitgevonden worden en dat gebeurt overal ter wereld en in heel verschillende omstandigheden. Je zit met vrienden op café en de ene lanceert iets waar de volgende op inpikt. Voor je het goed en wel doorhebt, wordt de kiem gelegd van iets dat mogelijk een groots gegeven kan worden. Alleen, slechts een heel klein percentage van uitvindingen haalt het echte daglicht.

En ik moet niet verder zoeken dan bij mezelf.
In 2006 moest ik een operatie ondergaan om neuspoliepen te verwijderen. Op zich geen zware ingreep en ook niets waarvan je nadien weken moet herstellen. Een kort ziekenhuisverblijf van anderhalve dag, als je de dag van de operatie zelf niet meetelt. Maar ik heb er mega nare herinneringen aan overgehouden en dat had alles te maken met de neuswieken.
(Voor zij die onbekend zijn met de "neuswiek"; het is als een soort tampon bestaande uit watten van ongeveer 10 cm lang en een kleine cm diameter.)

Na de operatie wordt er in elk neusgat een wiek volledig in gepropt en dat is bedoeld om het bloeden te stelpen. Kleine voetnoot; je weet pas hoe lang zo’n neuswiek is als de eerste uit je neus wordt verwijderd. Ik dacht even dat mijn hersenen mee uit mijn hoofd getrokken werden, zo'n verschrikkelijk onaangenaam gevoel.
En surprise, dan besef je in een oogwenk dat er nog een tweede neusgat is en dat dit verhaal nog een tweede keer afgespeeld wordt.


Mijn nachtmerrie is zelfs niet eens dat, hoe verschrikkelijk dat ook was. Nee, mijn nachtmerrie ging over twee dicht gemetste neusgaten en dus niet kunnen ademen. Dat gaf me een gevoel van verstikking. De dag van de operatie, de nacht en nog een tweede hele dag hapte ik naar adem alsof mijn leven ervan afhing.

En mijn enige bedenking was: is er nog niemand op het idee gekomen om een buisje in die tampon te steken zodat je zou kunnen blijven ademen op een min of meer normale manier. Kan het zo moeilijk zijn om dit te ontwikkelen en het voor duizenden mensen een stuk aangenamer te maken?

Anno 2007 was dit mijn uitvinding, maar daar is het dan ook bij gebleven. Ik heb er letterlijk niets mee gedaan. (in stilte hoop ik dat er iemand is die ook op dit idee kwam en de nieuwe wiek intussen als een standaard neuswiek ingevoerd is)


DE UITVINDER IS NIET ALTIJD DE UITVINDER

Succesvolle ondernemers die met een nieuw idee op de markt komen zijn niet altijd de echte uitvinders van het idee. Zij zijn echter wel diegenen die een opportuniteit zagen in het idee en ermee aan de slag zijn gegaan.
Ze hebben de slaagkansen onderzocht; hebben de ontwikkeling ervan nader bekeken samen met wat andere praktische zaken; naar de kosten die het met zich mee zou brengen; naar de manier hoe het op de markt gebracht zou moeten worden.
Kortom, ze hebben onderzocht of het idee businesswaardig is en er een cent mee verdiend kan worden. Ze hebben de opportuniteit van de uitvinding omgezet in een effectieve business.

Is dit dan sneu voor de echte uitvinder? Niet per se, want mogelijk was deze persoon nooit in de mogelijkheid om dit idee om te zetten in een onderneming. Misschien was hij zelfs niet in de mogelijkheid om in contact te komen met partijen die geschikt waren of in aanmerking kwamen om het samen te doen.

Net zoals ik geen neuswieken met buisjes ontwikkeld en op de markt heb gezet. 


INNOVATION versus INVENTION

Innovatie is niet hetzelfde als een uitvinding. 

Maar in België wordt zowel bij overheden als bij ondernemers makkelijk een vage lijn getrokken tussen beiden en gebeurt het zelfs dat men aan deze termen dezelfde betekenis geeft. Daardoor wordt innovatie (onterecht) meestal gekoppeld wordt aan technologische innovatie en kom je als dienstenbedrijf niet zo makkelijk in aanmerking voor innovatiesubsidies die de overheid voorziet.

Kort door de bocht kan je stellen dat innovatie het verbeteren of vernieuwen is van iets dat er al is. Van een bestaand gegeven.

Dat je door het toebrengen van veranderingen in het design, het product, het proces, of het vermarkten ervan vernieuwend bent. Stapsgewijze vernieuwing, of radicale aanpak; dat is niet zo van tel.
Maar niet dat je iets nieuws uitgevonden hebt.


EEN NIEUW BEDRIJF OPSTARTEN?

De relatie tussen creativiteit, ondernemerschap en innovativiteit zit in de opportuniteit. Mogelijkheden zien en deze niet ongemoeid laten.

Wat ben je met een creatief idee als het in de onderste lade belandt en nooit het daglicht ziet?  

Een ondernemer is degene die de opportuniteit in het idee ziet, het onderzoekt en ontwikkelt, en het als volgt ter wereld brengt in een verbeterde vorm dan het aanvankelijk bedacht werd.

Dyson is de bekendste vernieuwer of innovator. Hij heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat elk van zijn producten een gevolg is van ergernissen. Dat hij steeds op zoek gegaan is naar een betere versie van een bestaand product. En dat heeft hem geen windeieren gelegd. Hij is bij uitstek het beste voorbeeld van de ondernemer die de opportuniteiten zag in de innovatie van andermans creatieve ideeën.

Dat brengt me dan eigenlijk bij de slotsom dat mijn neuswiek met buisjes geen uitvinding is, maar verbeterde versie van de luchtverstoppende neuswieken. Innovatie dus.



INNOVATIE: EEN MODEWOORD OF NIET?

MIJN TIPS & MUST-DO'S TEGEN DE HECTIEK VAN DE DAG

Over boeken, podcasts, nice-to-haves of gewoon dingen die voor mij het verschil maken.

Lees meer

KLEINE INGREPEN VOOR EEN WERELD VAN VERSCHIL

Een objectieve blik op iets waar je al jaren naar staart, kan inzichten geven die bijna vanzelfsprekend zijn.

Lees meer

LAGE TARIEVEN ZETTEN JE GEVANGEN

En leiden tot meer werken. In een maatschappij waarin we altijd tijd te kort hebben, zou schaarste je moeten aanzetten tot slimmer werken. Waarom kom je er dan niet toe?

Lees meer

DE MEDEWERKER OM DE MENS OR TO GET THE JOB DONE?

We kijken makkelijk naar het menselijke aspect bij leiderschap terwijl een aantal vaardigheden, tools of mechanismen jouw structuur overeind helpen staan.

Lees meer

WAT HET MOEILIJK MAAKT VOOR ONDERNEMERS

Ondernemers die bij mij aankloppen vinden het moeilijk om het onder woorden te brengen.

Lees meer

ER WAS EENS ...

Hoe een veronderstelling kan afwijken van de realiteit en je misschien de shock niet te boven komt.

Lees meer

ZIEN EN GEZIEN WORDEN

Veel ondernemers houden er niet van om zichzelf op een podium te zetten, maar zonder zichtbaarheid worden we niet gezien.

Lees meer

DURF TE ZEGGEN WAT ER NIET LOOPT

Ik lanceerde een vraag om anoniem het achterste van je tong te laten zien. Eerlijk en concreet.

Lees meer

GEEN ZOMER ZONDER SCHATKIST

Kijk om je heen, luister naar wat er is, ontdek en laat je verrassen. Elk hoekje bevat schatten waaruit je kan leren. Voor jezelf als ondernemer en voor je bedrijf. Laat ze niet aan jou voorbij gaan.

Lees meer

MEDEWERKERS KUNNEN MEER DAN MUNTBLAADJES PLUKKEN

Elk tandwieltje in een organisatie is belangrijk. De manier hoe je dit invult en ermee omgaat als bedrijfsleider, is nog belangrijker.

Lees meer

WE STAAN ALLEMAAL WEL EENS IN DE WEG VAN ONZE ONDERNEMING

Onzekerheid over ons eigen kunnen durft ons te blokkeren in wat we willen realiseren. Op die manier doen we ons bedrijf te kort. Maar het kan anders.

Lees meer

VERANDEREN KOST INZET

Stapsgewijze verbeteringen vinden veel meer bijklank dan snelle veranderingen, maar vanzelf gaat het nooit.

Lees meer

ADVIES OF GEEN ADVIES, THAT'S THE QUESTION!

Ga jij voor de quick win en ben jij op zoek naar kant-en-klare antwoorden? Of graaf je graag dieper naar een werkwijze om tot een antwoord te komen?

Lees meer

BEDRIJFSCULTUUR ALS MOTOR VAN JE BEDRIJF

Kijk jij wel eens verwonderd naar een ander bedrijf met de vragende blik waarom het daar allemaal net iets beter lijkt te lopen dan in je eigen bedrijf? Cultuur is vermoedelijk het sleutelwoord.

Lees meer

IK BEN STUDENT

Als levenslag leren een persoonlijk motto is, dan lijkt het opzoeken van de schoolbanken nooit ver weg. Vandaag ben ik opnieuw student met een bacheloropleiding.

Lees meer

MISMANAGEMENT HEEFT MIJ HEEL WAT GEKOST

Een goede ondernemer zijn is niet hetzelfde als een goede manager en daar heb ik best wel wat lessen uit geleerd die jij jezelf kan besparen.

Lees meer

3 TIPS VOOR STARTENDE ONDERNEMERS

Als jij het net anders wil aanpakken dan je collega's, dan komen deze starterstips je goed van pas.

Lees meer

DE IMPACT VAN GROEI

Niemand wordt geboren met kennis en skills. Niemand is een geboren leider, maar je kan er wel een worden. Lees hier hoe mijn eigen leerschool bijdraagt.

Lees meer

GELIJK, MAAR ZO VERSCHILLEND

Wat jou onderscheidt als ondernemer, is meer dan je vak of je vaardigheid. Het gaat om jou als mens en hoe je je profileert. Je eigenheid, je aanpak, je wezen. Gebruik het als een voordeel voor jezelf.

Lees meer

DOWNSIZEN ALS OPPORTUNITEIT

Je kan als ondernemer groots zijn zonder groot te zijn. Omvang is niet alles.

Lees meer

HET ONGEMAK VAN GELD

En hoe jouw relatie tot geld mee bepaalt welke beslisisngen je neemt.

Lees meer

ALS KLEIN BEDRIJF DE DIGITALE WERELD INSTAPPEN

Vroeg of laat moet je mee met de digitalisering en dat is vaak een uitdagend gegeven voor de ondernemer. Welke struikelblokken kunnen op je pad komen te liggen? Lees hier mijn verhaal over mijn klant.

Lees meer

HET ONDERNEMERSCHAP IS ALS EEN PAAR SCHOENEN.

Fijn als het goed zit, maar een hel als het knelt.

Lees meer

KOMT EEN MAN BIJ DE DOKTER

Pleisters plakken op wonden die al etteren? Niet de juiste oplossing, toch?

Lees meer

Digitaliseren? Hoe dan!

Na mijn vorige blog over mijn groot computerscherm kreeg ik de vraag of ik wat meer toelichting kon geven bij het "digitaliseren" want ondernemers worden ermee rond de oren geslagen, maar wat dit inhoudt blijft nogal vaag.

Lees meer

Welkom in mijn administratief Walhalla

Voor zij die denken dat administratie saai is, think again!

Lees meer

Mag ik jouw bedrijfsdoula zijn?

Als je je bedrijf al eens benoemt als je "kindje", heb je dan al het nodige gedaan om de komst ervan voor te bereiden?

Lees meer

Daar doe je het toch voor!

Deze week werd mij al een paar keer de vraag gesteld waar ik het allemaal voor doe.

Lees meer

Als administratie een berg is

Dan moet jij ervoor zorgen dat je beslagen aan je klim begint.

Lees meer

Administratie door de ogen van een ondernemer

Elke ondernemer heeft administratieve struikelblokken. Het hoeft allemaal zo moeilijk niet te zijn, als je maar weet hoe.

Lees meer

Wat heeft de lockdown jou geleerd over je bedrijf?

Heel wat bedrijven zijn zichzelf tegengekomen tijdens de lockdown en niet iedereen is daar goed uitgekomen.

Lees meer

Een goede e-mail maken, hoe doe je dat?

Ontvangers van een e-mail ergeren zich wel eens aan wat ze ontvangen. Hoe schrijf jij je e-mails?

Lees meer

Werken aan de zaak: buig het nadeel om in een voordeel

Dit is niet gelachen voor heel wat ondernemers, maar hoe vul je je tijd nuttig en welke interne actie kan je nu organiseren om er straks weer klaar voor de zijn?

Lees meer

Hallinto goes solo

Meer dan elf jaar na de opstart van Hallinto is het tijd om het geweer van schouder te veranderen.

15 december 2019

Lees meer

Een nieuwe pagina, een nieuw hoofdstuk

Lees meer

Ik ben een industriële vaatwasser

Waarmee kan jij je dienst of activiteit vergelijken?

18 november 2019

Lees meer

Bestaat er zoiets als te veel aan communicatie?

We hebben deze week ondervonden wat onvoldoende communicatie teweegbrengt.

14 juli 2019

Lees meer

Ontroerd door een tevreden klant

Hoe een ogenschijnlijk kleine bijdrage van onze kant een wereld van verschil kan maken voor onze klant, vandaag en op lange termijn.

24 mei 2019

Lees meer

HallintoAcademy On Tour in Kampenhout

en strijkt neer bij Chocola-Tuti voor een reeks van boeiende trainingen voor zelfstandigen en ondernemers van Kampenhout en omstreken die hun concullega's een stapje voor willen zijn. Ontdek hieronder onze trainingsessies die een verschil maken voor jouw organisatie en voor jou als ondernemer.

Lees meer

Waarom omzet niet altijd belangrijk is

Als je omzet op weinig tot niets gebaseerd is en je werkt je krom voor twee keer niets, lopen we ons doel dan niet voorbij? Is het dan geen tijd om eens wat verder te kijken?

26 maart 2019

Lees meer

Hoe was 2018 voor jou?

Hoe was 2018 voor jou?

21 december 2018

Lees meer

Geef de boekhouder wat rust

Je bespaart je boekhouder tijd en frustratie als je enkel de nodige stukken voorziet.

20 juli 2018

Lees meer

Administratie? Het blijft een karwei...

Blijft jouw administratie te lang liggen omdat de goesting zoek is?

14 juli 2018

Lees meer

Yeah!!!! Ik mag btw betalen

Verrast door de btw-afrekening?

29 juni 2018

Lees meer

Facturen kwijt?

Het is nog nooit zo'n uitdading geweest om je boekhouding volledig te hebben als vandaag. Niet omdat we meer facturen hebben, maar omdat we ze ontvangen via verschillende kanalen.

7 juni 2018

Lees meer

De goeie flow

Wanneer heb je voor het laatst je interne werking onder de loupe genomen? En dan bedoel ik, echt onder het vergrootglas. Wanneer heb je je nog eens de vraag gesteld of alles wel goed op elkaar is afgestemd en of iedereen helemaal goed weet hoe elk individueel proces inhaakt op een ander?

15 juni 2018

Lees meer

Factuur on hold, betaling on hold?

Hoe ga je om met facturen waar je niet helemaal akkoord mee bent?

31 mei 2018

Lees meer

Hallo, mijn naam is Lily

Mijn naam is Lily en ik heb de taak om te vertellen over onze administratieve ontdekkingen, bekommernissen, succesverhalen, ondervindingen, etc... Kortom, al wat er op ons pad kruist en waarvan we denken dat jij er wat aan hebt.

24 mei 2018

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x