DOWNSIZEN ALS OPPORTUNITEIT

De overheid slaagt er steeds weer in om mensen in een paniekmodus te brengen. En wat als paniek bij de consument beleefd wordt, wordt bijgevolg voelbaar in het orderboekje van de menig ondernemer. Bij de ene al sneller dan bij de andere. Deze vicieuze cirkel leidt dan mogelijk tot interne reorganisaties, mogelijk zelfs met vertrek van medewerkers.

Plots moet je genoodzaakt je bedrijf herbekijken en misschien zelfs downsizen. 

Vanmorgen had ik een onderneemster over de vloer bij wie het alle hens aan dek was. Alles en iedereen wordt in de weegschaal gelegd om dan te bekijken naar welke kant die weegschaal mag overhellen. Er wordt gewikt en gewogen over wat zal overblijven en wat het schip moet verlaten.

Geen fijne oefening, want een ondernemer kijkt liefst positief vooruit in vormen van groei en niet in inkrimpen. Maar als het dan toch zover is, waar moet je dan rekening mee houden?
Als ondernemer ben jij de vaste waarde van het bedrijf, met andere woorden, alles begint en eindigt bij jou.

Ik heb zelf de stap naar downsizing gezet eind 2019. Plots was ik terug alleen en dat was een heel bewuste keuze, niet omdat externe factoren mij hiertoe dwongen.


ER KOMT ALTIJD IETS NIEUW OP ONS AF

Het laatste wat je moet doen, is in een kramp schieten en zelf paniekerig in een hoekje gaan zitten. Neem eens even de tijd om achteruit te kijken in de tijd. Elk jaar gebeurt er iets dat mogelijk impact gehad heeft op jouw business. Positief of negatief, want je weet wel, de ene zijn dood is de andere zijn brood.
Daar kunnen we niet onderuit.

We kunnen vandaag niet voorspellen wat er op ons af komt, maar dat er iets komt, daar kan je bijna van op aan. Ik heb Hallinto opgericht in juli 2008. Voor degene die het zich nog herinneren; dat was een maand voordat de financiƫle crisis op de mat aan de voordeur kwam liggen. Dat was even slikken, maar achteraf bekeken ook niet meer dan dat, want het heeft mij geen windeieren gelegd.

Jouw bedrijf nu evalueren is vermoedelijk een kwestie van "reculeren pour mieux sauter".


NA EVALUATIE KOMT OPTIMALISATIE

Er komt mogelijk meer werk jouw richting uit als je je bedrijf wat afgeslankt hebt, maar bekijk het als een opportuniteit.

Plots ga je weer in details duiken die je al lang niet meer gezien had. 


MIJN TIPS & MUST-DO'S TEGEN DE HECTIEK VAN DE DAG

Over boeken, podcasts, nice-to-haves of gewoon dingen die voor mij het verschil maken.

JOUW VERHAAL IS NOG NIET UITVERTELD

Ook al lijkt je bron opgedroogd. Herbronnen en jezelf heruitvinden. Op zich niets nieuws, maar niet altijd zo eenvoudig.

BABBELEN IS NIET HETZELFDE ALS COMMUNICEREN

Veronderstellingen nekken je keer op keer, en toch blijven we het vaak doen. Ik denk dat, vermoed dat, ga ervan uit dat, ... Te veel aannames zonder echt zeker te zijn. En plots gaat het dan fout.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x