Downsizen als opportuniteit
De overheid slaagt er steeds weer in om mensen in een paniekmodus te brengen. En wat als paniek bij de consument beleefd wordt, wordt bijgevolg voelbaar in het orderboekje van de menig ondernemer. Bij de ene al sneller dan bij de andere. Deze vicieuze cirkel leidt dan mogelijk tot interne reorganisaties, mogelijk zelfs met vertrek van medewerkers.
Plots moet je genoodzaakt je bedrijf herbekijken en misschien zelfs downsizen.
Vanmorgen had ik een onderneemster over de vloer bij wie het alle hens aan dek was. Alles en iedereen wordt in de weegschaal gelegd om dan te bekijken naar welke kant die weegschaal mag overhellen. Er wordt gewikt en gewogen over wat zal overblijven en wat het schip moet verlaten.
Geen fijne oefening, want een ondernemer kijkt liefst positief vooruit in vormen van groei en niet in inkrimpen. Maar als het dan toch zover is, waar moet je dan rekening mee houden?
Als ondernemer ben jij de vaste waarde van het bedrijf, met andere woorden, alles begint en eindigt bij jou.
Ik heb zelf de stap naar downsizing gezet eind 2019. Plots was ik terug alleen en dat was een heel bewuste keuze, niet omdat externe factoren mij hiertoe dwongen.
ER KOMT ALTIJD IETS NIEUW OP ONS AF
Het laatste wat je moet doen, is in een kramp schieten en zelf paniekerig in een hoekje gaan zitten. Neem eens even de tijd om achteruit te kijken in de tijd. Elk jaar gebeurt er iets dat mogelijk impact gehad heeft op jouw business. Positief of negatief, want je weet wel, de ene zijn dood is de andere zijn brood.
Daar kunnen we niet onderuit.
We kunnen vandaag niet voorspellen wat er op ons af komt, maar dat er iets komt, daar kan je bijna van op aan. Ik heb Hallinto opgericht in juli 2008. Voor degene die het zich nog herinneren; dat was een maand voordat de financiële crisis op de mat aan de voordeur kwam liggen. Dat was even slikken, maar achteraf bekeken ook niet meer dan dat, want het heeft mij geen windeieren gelegd.
Jouw bedrijf nu evalueren is vermoedelijk een kwestie van "reculeren pour mieux sauter".
NA EVALUATIE KOMT OPTIMALISATIE
Er komt mogelijk meer werk jouw richting uit als je je bedrijf wat afgeslankt hebt, maar bekijk het als een opportuniteit.
Plots ga je weer in details duiken die je al lang niet meer gezien had.
Mismanagement heeft mij heel wat gekost
Een goede ondernemer zijn is niet hetzelfde als een goede manager en daar heb ik best wel wat lessen uit geleerd die jij jezelf kan besparen.
3 tips voor startende ondernemers
Als jij het net anders wil aanpakken dan je collega's, dan komen deze starterstips je goed van pas.
De impact van groei
Niemand wordt geboren met kennis en skills. Niemand is een geboren leider, maar je kan er wel een worden. Lees hier hoe mijn eigen leerschool bijdraagt.
Gelijk, maar zo verschillend
Wat jou onderscheidt als ondernemer, is meer dan je vak of je vaardigheid. Het gaat om jou als mens en hoe je je profileert. Je eigenheid, je aanpak, je wezen. Gebruik het als een voordeel voor jezelf.
Digitaliseren van een klein bedrijf
Vroeg of laat moet je mee met de digitalisering en dat is vaak een uitdagend gegeven voor de ondernemer. Want hoe begin je hieraan en waar kies je voor. Welke struikelblokken kunnen op je pad komen te liggen. Lees hier mijn verhaal over mijn klant.
Het ondernemerschap is als een paar schoenen. Fijn als het goed zit, maar een hel als het knelt.
Eén van de grote voordelen in mijn vakgebied is dat ik voortdurend in de interne keuken van bedrijven zit. Niet van aan de keukentafel, maar echt tot in de moeilijkst bereikbare kast of de onderste lade van de koelkast.
Komt een man bij de dokter
Te vaak worden pleisters geplakt op wonden die te ver zijn, terwijl de oplossing meestal bij de oorzaak te vinden is. Waarom blijft het dan toch zo moeilijk om eerder voor de juiste dan wel de makkelijke aanpak te kiezen.
Digitaliseren? Hoe dan!
Na mijn vorige blog over mijn groot computerscherm kreeg ik de vraag of ik wat meer toelichting kon geven bij het "digitaliseren" want ondernemers worden ermee rond de oren geslagen, maar wat dit inhoudt blijft nogal vaag.
Mag ik jouw bedrijfsdoula zijn?
Als je je bedrijf al eens benoemt als je "kindje", heb je dan al het nodige gedaan om de komst ervan voor te bereiden?
Daar doe je het toch voor!
Deze week werd mij al een paar keer de vraag gesteld waar ik het allemaal voor doe.
Administratie door de ogen van een ondernemer
Elke ondernemer heeft administratieve struikelblokken. Het hoeft allemaal zo moeilijk niet te zijn, als je maar weet hoe.
Wat heeft de lockdown jou geleerd over je bedrijf?
Heel wat bedrijven zijn zichzelf tegengekomen tijdens de lockdown en niet iedereen is daar goed uitgekomen.
Een goede e-mail maken, hoe doe je dat?
Ontvangers van een e-mail ergeren zich wel eens aan wat ze ontvangen. Hoe schrijf jij je e-mails?
Werken aan de zaak: buig het nadeel om in een voordeel
Dit is niet gelachen voor heel wat ondernemers, maar hoe vul je je tijd nuttig en welke interne actie kan je nu organiseren om er straks weer klaar voor de zijn?
15 December 2019
Hallinto goes solo
Meer dan elf jaar na de opstart van Hallinto is het tijd om het geweer van schouder te veranderen.
18 November 2019
Ik ben een industriële vaatwasser
Waarmee kan jij je dienst of activiteit vergelijken?
14 July 2019
Bestaat er zoiets als te veel aan communicatie?
We hebben deze week ondervonden wat onvoldoende communicatie teweegbrengt.
24 May 2019
Ontroerd door een tevreden klant
Hoe een ogenschijnlijk kleine bijdrage van onze kant een wereld van verschil kan maken voor onze klant, vandaag en op lange termijn.
HallintoAcademy On Tour in Kampenhout
en strijkt neer bij Chocola-Tuti voor een reeks van boeiende trainingen voor zelfstandigen en ondernemers van Kampenhout en omstreken die hun concullega's een stapje voor willen zijn. Ontdek hieronder onze trainingsessies die een verschil maken voor jouw organisatie en voor jou als ondernemer.
26 March 2019
Waarom omzet niet altijd belangrijk is
Als je omzet op weinig tot niets gebaseerd is en je werkt je krom voor twee keer niets, lopen we ons doel dan niet voorbij? Is het dan geen tijd om eens wat verder te kijken?
20 July 2018
Geef de boekhouder wat rust
Je bespaart je boekhouder tijd en frustratie als je enkel de nodige stukken voorziet.
14 July 2018
Administratie? Het blijft een karwei...
Blijft jouw administratie te lang liggen omdat de goesting zoek is?
7 June 2018
Facturen kwijt?
Het is nog nooit zo'n uitdading geweest om je boekhouding volledig te hebben als vandaag. Niet omdat we meer facturen hebben, maar omdat we ze ontvangen via verschillende kanalen.
15 June 2018
De goeie flow
Wanneer heb je voor het laatst je interne werking onder de loupe genomen? En dan bedoel ik, echt onder het vergrootglas. Wanneer heb je je nog eens de vraag gesteld of alles wel goed op elkaar is afgestemd en of iedereen helemaal goed weet hoe elk individueel proces inhaakt op een ander?