HET ONGEMAK VAN GELD

We hebben allemaal een relatie met geld en die relatie begint al op heel jonge leeftijd als we onze eerste spaarcentjes krijgen. Dat wordt nadien zakgeld en nog wat later zijn dat de eerste zelfverdiende centen via een vakantiejob.

Afhankelijk van de plaats waar je wieg gestaan heeft; krijgt geld meer of minder gewicht, wordt er nooit, vaak of continue over gesproken. En vanuit dit gegeven weet jij als geen ander of geld gelukkig maakt of niet.

Het is ook vanuit die oorsprong dat we geneigd zijn om er wel of niet mee bezig te zijn.
Om er wel of niet naar om te kijken.
Om er ons wel of geen zorgen over te maken.
Om het ons doen en laten wel of niet te laten bepalen.

Geld is een cruciale factor in ons leven en dat is niet anders voor wat het geld van ons bedrijf aanbelangt. Maar ook hier gaan dezelfde regels op. De aandacht die je bedrijfsgeld krijgt, staat niet altijd in lijn met je financiële realiteit.


Overvloed = tekort

Het vertoonde gedrag van ondernemers met geld in overvloed lijkt wel eens overeen te komen met zij die geldtekorten hebben. Alleen is de beweegreden niet dezelfde.
Waar de ene de stand van de financiën niet hoeft te weten, is het bij de andere eerder dat hij het niet wil weten. Want wat je niet weet, lijkt er ook niet echt te zijn.
Effe kop in 't zand en dat is het er niet.

Maar niets is minder waar. Ongeacht jouw vertrekpunt is negeren zowat het laatste wat je zou moeten doen.


Optisch of echt bedrog?

"Ja, maar ik zie aan de bankrekening hoe we ervoor staan!"

Een antwoord dat vaak gegeven wordt, maar volgens mij niet helemaal klopt. De stand van de bankrekening is altijd maar een momentopname en die kan er morgen, overmorgen, volgende week of maand totaal anders uitzien.
Het geeft je geen accuraat beeld van de realiteit, want misschien is een deel hiervan bestemd voor de btw, de rsz, de overheid, je leveranciers die in memo op de voorafbepaalde datum wachten op vertrek.

Wat heb je eraan om vandaag te weten dat er 20.000 euro op je bankrekening staat als er tegen eind volgende week 21.000 euro vertrekt?
Ben je jezelf dan rijk aan het rekenen met wat er eigenlijk niet is?


Toekomstige inkomsten

Het vooruitzicht van geld dat je in de toekomst zal ontvangen, durft ondernemers ook al wel eens tot bewegen aanzetten, maar dat kan je zuur opbreken. Want als jouw klant dan toch niet tijdig de factuur betaalt en jij had er zo op gerekend om met die som al bepaalde aankopen te doen, wat doe je dan?

Hoe vermijd je dat er zich een put begint te vormen die moeilijk gevuld geraakt, want telkens opnieuw doet er zich een situatie voor waardoor je net een beetje meer naar de bodem moet grijpen?


Hoe kan je weten wat je niet weet?

"Ah, maar had ik dat eerder geweten, dan ..." 

Het gaat voor heel wat zaken op, maar zeker voor je bedrijf en de geldzaken in je bedrijf. Het is niet erg dat je het gisteren niet wist, maar ik wil er nu graag voor zorgen dat je het morgen wel weet.

  • Doe zoals de groten, maar dan in het klein: zorg ervoor dat je een beheerssysteem hebt voor je geldzaken. Een systeem dat jij beheert en monitort zodat je je niet afhankelijk maakt van je bankrekening of je portemonnee. Grotere bedrijven laten weinig tot niets aan het toeval over want elke bewaakte euro is een beheerde euro.
  • Financiën op jouw maat: je hoeft geen accountant of boekhouder te zijn om op jouw manier met je boekhouder mee te kunnen praten. Met de juiste kennis in bewoordingen die jij begrijpt, kom je al heel ver en dat ligt heel erg binnen handbereik.
  • Toeval brengt je ergens, maar vaak niet waar jij wil: als je jouw bootje op de open zee laat dobberen, dan zal het voor zichzelf een pad uitkiezen zonder te weten waar je zal stranden, maar als jij ervoor zorgt dat het bootje waar je instapt, een roer heeft, dan bepaal jij welke richting je uitgaat. En ook dat bootje ligt dichterbij dan je misschien denkt.


Geld: een doel of een middel?

Of geld voor jou een doel of een middel is, en wat jouw keuze hierover is, vind ik niet zo belangrijk.

Dat je voldoende hebt om het comfortabel te hebben, dat je daar controle over hebt, dat je weet wat je ermee wil doen, dat het je 's nachts niet wakkerhoudt, ... daar is het mij meer over te doen.

En dat gemak gun ik je van harte.

MIJN TIPS & MUST-DO'S TEGEN DE HECTIEK VAN DE DAG

Over boeken, podcasts, nice-to-haves of gewoon dingen die voor mij het verschil maken.

JOUW VERHAAL IS NOG NIET UITVERTELD

Ook al lijkt je bron opgedroogd. Herbronnen en jezelf heruitvinden. Op zich niets nieuws, maar niet altijd zo eenvoudig.

BABBELEN IS NIET HETZELFDE ALS COMMUNICEREN

Veronderstellingen nekken je keer op keer, en toch blijven we het vaak doen. Ik denk dat, vermoed dat, ga ervan uit dat, ... Te veel aannames zonder echt zeker te zijn. En plots gaat het dan fout.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x