29 juni 2018

Yeah!!!! Ik mag btw betalen


Laat jij je elke keer weer verrassen door de afrekening van de btw? Is je bankrekening leeg nog voor je btw betaald is? Dat kan een naar gevoel geven, maar het goede  is, je kan dat voorkomen.

De vraag die je je moet stellen, is hoe dit komt? Wat maakt dat je keer op keer op zoek moet naar geld als die afrekening in de bus valt?

We kunnen een paar redenen oplijsten:

  • Je klanten wachten te lang om jou te betalen en hierdoor heeft je cashflow een uitdaging. Wacht niet om deze tijdig aan te manen, want als jij op tijd je rekeningen wil betalen, dan moet je klant ervoor zorgen dat jij dit effectief ook kan doen.
  • Een andere reden is dat je mogelijk meer geld uitgeeft dan wat er binnenkomt. En dat je hierbij geen rekening hebt gehouden met je netto-inkomsten, maar met de totaalsommen die op je bankrekening staan..

Sinds begin dit jaar zijn de kwartaalaangevers niet langer verplicht om btw-voorschotten te betalen. Dit uitstel lijkt allemaal heel aangenaam, maar bij de afrekening heb je dan vaak een bittere pil te slikken.
En iedereen schrikt hiervan. Je weet dat het er aan komt en toch wordt je nog verrast.

De verrassing zou een aangenaam gevoel moeten geven, want als je btw "mag" betalen, dan is dat toch het resultaat van een mooie omzet en kosten die je onder controle hebt.
Het klinkt misschien wrang, maar je zou dit moeten toejuichen.

Je hebt nog twintig dagen om financiƫle voorzieningen te treffen als dat nodig mocht zijn. Da's niet lang, maar ook niet onoverkomelijk.
Hoe pak je dit aan:

  • Maak geen kosten die je kan uitstellen.
  • Maan je klanten aan tot betalen.
  • Wees zuinig met het plaatsen van bestellingen. 
  • Vermijd zelf uitstel van betalingen, want dit leidt tot extra kosten.

Als je keer op keer in moeilijk vaarwater komt, dan moet je er iets permanents aan doen en wij kunnen je hierbij helpen via onze HallintoAcademy. Je wordt begeleid bij het opmaken van jouw budget- en prognoseplan zodat je onaangename financiƫle verrassingen in de toekomst kan vermijden.

Zien we jou in september?

Groetjes
Lily

MIJN TIPS & MUST-DO'S TEGEN DE HECTIEK VAN DE DAG

Over boeken, podcasts, nice-to-haves of gewoon dingen die voor mij het verschil maken.

JOUW VERHAAL IS NOG NIET UITVERTELD

Ook al lijkt je bron opgedroogd. Herbronnen en jezelf heruitvinden. Op zich niets nieuws, maar niet altijd zo eenvoudig.

BABBELEN IS NIET HETZELFDE ALS COMMUNICEREN

Veronderstellingen nekken je keer op keer, en toch blijven we het vaak doen. Ik denk dat, vermoed dat, ga ervan uit dat, ... Te veel aannames zonder echt zeker te zijn. En plots gaat het dan fout.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x