STOP HET WEGLEKKEN VAN TALENT
Medewerkers behouden is meer dan alleen werven. Lees hier wat jouw medewerkers belangrijk vinden en hoe jij hen daarin tegemoet kan komen. Ga voor een winwin voor alle partijen.
De jacht naar toptalent is een universele bedrijfsmissie. Maar tussen wervingsgesprekken en werkelijkheid gaapt vaak een kloof.
Als recruiter of manager voer je gesprekken waarin je probeert de perfecte match te vinden. Je verkent of er chemie is met het team, alignment met de bedrijfscultuur, gedeelde waarden. Je schetst een rooskleurig beeld van flexibiliteit, ontwikkelingsmogelijkheden en werksfeer.
DE 'GAP' TUSSEN HET BELOOFDE BEELD EN DE WERKELIJKHEID
Maar hoe eerlijk zijn we echt tijdens deze gesprekken? Laat me uit een ver verleden drie persoonlijke ervaringen delen die illustreren hoe misleidend dit proces kan zijn:
- Een CEO die "korte beslissingslijnen" beloofde, bleek in werkelijkheid een controlfreak die schreeuwend zijn medewerkers terroriseerde en op alles 'nee' zei. (Ik heb er drie weken gewerkt)
- Een familiebedrijf waar ik letterlijk getuige was van een familieruzie tijdens mijn sollicitatiegesprek - tenminste waren zij onbedoeld transparant. (Ik heb het gesprek voortijdig beëindigd)
- En dan was er dat bedrijf waar ik aankwam voor een gesprek, alleen om minutenlang te wachten in een onbemande receptie die meer weg had van een opslagplaats na een explosie. (Ik heb gewacht om tegen iemand te zeggen dat ik zelf afzag van het gesprek)
Deze ervaringen onderstrepen een fundamentele waarheid: wanneer je dagelijks in je eigen organisatie werkt, verlies je het vermogen om die met frisse ogen te zien. Je wordt blind voor de gebreken die voor buitenstaanders direct zichtbaar zijn.
WAT DOET MEDEWERKERS VERTREKKEN?
Hier komt de essentie: mensen verlaten zelden hun baan vanwege het werk zelf. Ze vertrekken vanwege de dagelijkse realiteit die zo anders blijkt dan wat hen tijdens het sollicitatieproces werd voorgespiegeld.
De vraag is dus niet alleen hoe je talent kan aantrekken, maar hoe je ze kan behouden.
Hoe écht eerlijk kan je zijn over je bedrijfscultuur. Want alleen met authentieke transparantie creëer je duurzame arbeidsrelaties.
Waarom verlaten medewerkers hun werkgever? De redenen zijn vaak diepgeworteld in de dagelijkse werkcultuur en managementstijl.
Eerst zijn er de cruciale elementen die ontbreken. Een gebrek aan sterk leiderschap dat richting geeft en inspireert. Flexibiliteit die onmisbaar is in het moderne werkleven. Erkenning voor geleverde prestaties en inzet. Een gezonde work-life balans die energie geeft in plaats van uitput. Vakkundig management dat teams ondersteunt. Een marktconforme verloning die de waarde van werk weerspiegelt. Groeimogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Open communicatie en transparantie over beslissingen. Heldere doelstellingen om naartoe te werken. Duidelijkheid over verwachtingen en rollen. En echte samenwerking tussen collega's en afdelingen.
Dan zijn er de negatieve elementen die wel aanwezig zijn maar er niet zouden moeten zijn. Een toxische werkcultuur die mensen ondermijnt. Verstikkend micromanagement dat creativiteit en autonomie smoort. Onrealistische werkdruk die leidt tot stress en burnout. Eenrichtingsverkeer van bovenaf dat geen ruimte laat voor input van medewerkers. En wispelturig beleid dat stabiliteit en vertrouwen ondermijnt.
Dit zijn geen incidenten maar systemische problemen die diep ingrijpen in de werkbeleving. Ze maken het verschil tussen een werkomgeving waar mensen willen blijven en groeien, of een waar ze bij de eerste kans vertrekken.
HOE KAN JE MAKKELIJK SCOREN?
Medewerkers vormen het hart van vrijwel elke organisatie - tenzij je bedrijf bijna volledig geautomatiseerd draait. Maar een personeelsbestand is altijd in beweging: sommige medewerkers blijven jarenlang en groeien met je mee. Anderen zijn alweer vertrokken voordat ze goed en wel begonnen zijn.
Je kunt het vergelijken met een wasbak vol water. Zonder stop loopt het water direct weg. Bijgevolg moet je de kraan constant laten lopen. Echte groei is alleen mogelijk als er meer water binnenkomt dan er wegstroomt. En beter nog als het traag wegvloeit.
Waarmee trek jij het juiste talent aan? Welke magneten zet jij in?
En de allerbelangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: hoe ziet jouw 'stop' eruit om het juiste talent aan boord te houden?
Hieronder vind je 10 elementen die het werkgeluk van je medewerker bepalen, een lange samenwerking garanderen en tot goede resultaten voor je bedrijf leiden.
Van 1 tot 10, hoe scoort jouw organisatie op elk van volgende topics?
1. DUIDELIJKE DOELSTELLINGEN EN VERWACHTINGEN
Een helder beeld van wat er van hen verwacht wordt en welke doelen ze moeten bereiken, inclusief concrete KPI's en deadlines.
2. DE JUISTE TOOLS EN MIDDELEN
Toegang tot adequate software, goedwerkende hardware, materialen en andere hulpmiddelen die essentieel zijn voor het uitvoeren van hun taken.
3. STIMULERENDE WERKPLEK EN OMGEVING
Een comfortabele, veilige en goed ingerichte werkplek met de juiste ergonomische voorzieningen en minimale afleidingen.
4. RELEVANTE TRAINING EN ONTWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN
Toegang tot opleidingen, workshops en andere leermogelijkheden om hun vaardigheden te verbeteren en bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen.
5. EFFECTIEVE COMMUNICATIEKANALEN
Open communicatielijnen met leidinggevenden en collega's, plus duidelijke processen voor het delen van informatie en feedback.
6. AUTONOMIE EN VERTROUWEN
De vrijheid om beslissingen te nemen binnen hun functiegebied en het vertrouwen van hun leidinggevenden om hun werk zelfstandig uit te voeren.
7. CONSTRUCTIEVE FEEDBACK EN ERKENNING
Regelmatige, opbouwende feedback over hun prestaties en erkenning voor hun bijdragen en successen.
8. ONDERSTEUNEND LEIDERSCHAP
Leidinggevenden die bereikbaar zijn, ondersteuning bieden bij uitdagingen en een duidelijke visie kunnen communiceren.
9. GEZONDE WERK-PRIVEBALANS
Realistische werkdruk, flexibiliteit waar mogelijk, en respect voor persoonlijke tijd en grenzen.
10. POSITIEVE TEAMDYNAMIEK
Een inclusieve werkomgeving met goede samenwerking, wederzijds respect en ondersteuning tussen collega's.
Wil je aftoetsen of jouw score overeenkomt met de realiteit op je werkvloer, durf het dan aan om dit door je medewerkers te laten invullen. Way to go!
VAN INZICHT NAAR ACTIE
Geen enkele werkomgeving is perfect negatief; er zijn altijd lichtpunten. De kunst is om gericht te verbeteren wat het meeste impact heeft.
Begin systematisch:
- Identificeer de meest urgente verbeterpunten in jouw organisatie
- Rangschik ze volgens prioriteit en impact
- Focus eerst op snelle, zichtbare verbeteringen
Ga voor quick wins die direct verschil maken:
- Is er nood aan betere software?
Overleg met je medewerker wat hij nodig heeft om de job te doen. - Zit hij op een kapotte stoel?
Koop niet de eerste de beste stoel, maar bekijk met je medewerker wat zijn persoonlijke voorkeur heeft. Uiteraard hou je hierbij rekening met je budget. - Of de lamp die vervelend knippert?
Laat een elektrieker langskomen of sleutel er zelf wat aan als je weet hoe het moet. - Wil hij graag meer verantwoordelijkheid over zijn taken?
Ga in gesprek en pols hoe jouw medewerker dit ziet en op welke manier je naar elkaar toe kan komen.
De sleutel ligt in de dialoog: vraag je medewerkers wat ze nodig hebben om beter te presteren en welke quick wins het meeste impact zouden hebben. Implementeer deze verbeteringen snel en zichtbaar - dit toont dat je hun input serieus neemt en bereid bent te investeren in een betere werkomgeving.
HULP NODIG?
Bon, stap één is gezet, want meten is weten.
Effectieve verandering doorvoeren, is een ander paar mouwen.
Daar kan ik jou bij helpen.
Zin in een koffie om erover te babbelen? Bel me gerust.
VAN STUREND NAAR FACILITEREND ONDERNEMERSCHAP
Het gebeurt niet vanzelf en ook niet overnacht. Maar eens de omschakeling gemaakt, verrijkt het jou, je team en je organisatie.
Lees meerLEIDERSCHAP: HOE VOORKOM JE EEN 'SCHULD'CULTUUR
Hoe voorkom je dat jij steeds in de vuurlinie staat en alles wat foutloopt naar jou wijst.
Lees meerFAMILIEBEDRIJVEN: EEN VLOEK OF EEN ZEGEN?
Kies je als jonge generatie om te breken met verouderde tradities en klamp je je eraan vast?
Lees meer