HET ONDERNEMERSCHAP IS ALS EEN PAAR SCHOENEN.


Eén van de grote voordelen in mijn vakgebied is dat ik voortdurend in de interne keuken van bedrijven zit. Niet enkel aan de keukentafel, maar echt tot in de moeilijkst bereikbare kast of de onderste lade van de koelkast. Dat beschouw ik niet alleen als een voorrecht, maar maakt mij ook enorm dankbaar voor het vertrouwen dat ik van ondernemers krijg.

Dus ik weet vaak beter dan wie waar het schoentje knelt. Wat de reden is dat de schoenzool scheefgelopen wordt. Of waardoor de schoenveters zo snel overgetrokken worden.
Het goede is dat elke schoen oplapbaar is tot op een bepaald punt, maar eens deze fase voorbij, gaat het richting de afvalberg.

Waar knelt de schoen?

Ik weet niet hoe het voor jou zit, maar als ik schoenen pas, dan zit 90% goed en 10% is onmiddellijk een “no go”. Maar daarmee zijn we er nog niet. Want dan kom ik thuis met die nieuwe blinkende schoenen en bij de eerstvolgende gelegenheid met de juiste outfit worden ze de wereld ingelopen. Binnen het half uur weet ik meestal wel of het een succes wordt of regelrechte “kas(t)krakers”.

En dat is wat er in bedrijven ook gebeurt. De zaken die jou als gegoten zitten, nemen geen moeite om onder handen te nemen.
Het zijn die vervelende en ongemakkelijke dingen waar je zoveel moeite mee hebt die je laat liggen. Eerst een beetje schoorvoetend, want je wil het nog wel een kans geven; maar beetje bij beetje verdwijnt het helemaal uit het zicht in de ijdele hoop dat het vanzelf oplost.

Doe je eigen intern onderzoek!

Stap 1: waar knelt het?
Vaak weet je zelf vrij goed waar het schort, maar soms ook niet en dan kan het enorm helpen als een buitenstaander met een objectieve blik naar het gegeven kijkt.
Heb je al eens opgelijst waar je werk zou moeten van maken?


Stap 2: waarom knelt het?
Iedereen heeft redenen waarom zaken blijven liggen of doelbewust genegeerd worden. Tijd kan een issue zijn, maar vaker nog betreft het kennis. Niet goed weten hoe eraan te beginnen, kan je doen twijfelen. Of het vraagt veel tijd om het uit te zoeken en die is er niet altijd. Durven erkennen dat niemand alles kan kennen of weten, is al een stap in een nieuwe richting.


Stap 3: hoe kan ik dit verhelpen?
Niemand wordt geboren met kennis en ervaring. We doen deze gaandeweg op. We lopen heel wat jaren school waar we hopen kennis en nieuwe leerstof processen. Maar dan komt de fase dat we aan het werk gaan en voor heel wat mensen stopt daar ook het vergaren van bijkomende kennis.
Het is net dan dat nieuwe vaardigheden een onmiddelijk nut kunnen hebben. Blijven leren is een gunst aan jezelf en dat mag je je niet ontnemen.


Het lost vanzelf wel op?

Helaas, helaas! Niets in een bedrijf lost vanzelf op.
Vroeg of laat beginnen zaken een eigen leven te leiden op de meest onaangename manier.
Je weet wel, hé, de stinkende potjes.

Waar knelt jouw ondernemersschoen en op welke manier wil je hier iets aan doen?
Wordt 2023 van de opkuis van jouw schoenenkast?

Is 2023 het jaar van de aanpak?





MIJN TIPS & MUST-DO'S TEGEN DE HECTIEK VAN DE DAG

Over boeken, podcasts, nice-to-haves of gewoon dingen die voor mij het verschil maken.

JOUW VERHAAL IS NOG NIET UITVERTELD

Ook al lijkt je bron opgedroogd. Herbronnen en jezelf heruitvinden. Op zich niets nieuws, maar niet altijd zo eenvoudig.

BABBELEN IS NIET HETZELFDE ALS COMMUNICEREN

Veronderstellingen nekken je keer op keer, en toch blijven we het vaak doen. Ik denk dat, vermoed dat, ga ervan uit dat, ... Te veel aannames zonder echt zeker te zijn. En plots gaat het dan fout.

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x