3 TIPS VOOR STARTENDE ONDERNEMERS

Na 15 jaar mag ik mezelf een ondernemer met ervaring noemen. Ik mocht heel wat beleven in mijn eigen bedrijf en heb in de afgelopen jaren tal van ondernemers mogen ondersteunen in de optimalisatie van hun bedrijf.

Als jij overweegt om ondernemer te worden of vandaag startende bent, dan komt het goede advies vanuit alle hoeken aangewaaid. Hieronder deel ik graag 3 tips uit mijn ervaring en professionele leefwereld:


TIP 1 - kijk naar jezelf en wees authentiek

Vanuit de marketing wordt ons aangeleerd dat we de markt moeten verkennen. Over de schouder bij concurrentie meekijken, hoort daar ook bij. Het kan zeker nooit kwaad om eens rond te kijken naar wat de andere doet en hoe hij dat doet, maar niets zegt dat je dit letterlijk moet kopiëren.
De werkwijze van de andere kan ver af liggen van jouw natuur. De manier hoe een collega zijn bedrijf in de wereld zet, kan mijlenver afwijken van de manier hoe jij het ziet. En dit betekent niet dat het ene beter of slechter is dan het andere.

Anderzijds is het ook het niet zo dat een kopie van iets per definitie fout is. In de muziek gebeurt het voortdurend dat een cover beter scoort dan het origineel. Maar vaak komt dit omdat het nieuwe nummer niet meer lijkt op het origineel; het is pittiger, ingetogener, uitbundiger, swingender, ... Kortom, er is een andere versie van gemaakt. Er is een versie van gemaakt die meer aansluit bij de performer en daardoor overkomt alsof het altijd al zo had moeten zijn.

Blijf bij jezelf en wees authentiek in wat jij in de wereld wil zetten. Of het een totaal nieuw idee is of een verbeterde versie van iets dat al bestaat; maak het je eigen en claim jouw versie ervan.
Kijk dus in eerste instantie naar jezelf en wat voor jou goed aanvoelt, maar doe het op de meest professionele manier die je je eigen kan maken.


TIP 2 - ga onderbouwd te werk

Wanneer je een bedrijf opstart, dan gebeurt dit vanuit de activiteit. Je hebt een dienst die je wil leveren, je beoefent een vak, je verkoopt goederen, je bent installateur, ... Dit is je kennis en je vaardigheid waarmee je je brood wil verdienen.

Een startende ondernemer is als een bruisbal. Je ziet de stoom bijna uit de oren komen omdat hij overloopt van goesting om te knallen met zijn nieuw bedrijf en geen rem heeft op wat hij wil gaan doen. En da's goed. Dat is de motor van de eerste maanden.

Maar als die motor niet op tijd en stond bijgevuld wordt met brandstof, dan gaan hij sputteren. En je zal merken dat de oude brandstof niet langer voldoende is om je motor vlot te laten draaien. Je bent geëvolueerd en staat al een eind op je ondernemerspad. Dus om het goed te doen, heb je voortaan verrijkte brandstof nodig.
Dat is niet de brandstof uit de beginperiode, maar nieuwe brandstof die je verrijkt hebt met ondernemersvaardigheden zodat jouw bedrijf niet langer op toeval draait, maar op een stevig fundament staat.

Je komt terecht in de fase waarin het belangrijk wordt dat je "aan" je bedrijf gaat werken en niet enkel "in" je bedrijf. En dat is niet vanzelfsprekend als het voor jou niet duidelijk is wat hier dan mee bedoeld wordt. Wat er van jou verwacht wordt? Hoe je dit moet aanpakken? Wat je dan moet aanpakken! 


TIP 3 - maak een plan

Rome is niet op één dag gebouwd. Het is een oude zegswijze die ik in mijn jeugd vaker hoorde en aangeeft dat je geduld moet hebben.
Dat niet alles "nu" en "onmiddellijk" kan. Dat je jezelf wat tijd moet gunnen. Maar dat je ook een plan moet hebben zodat je weet wanneer je waar wil staan.

Aan je bedrijf werken is een voortdurend gegeven. Het is een interne taak die je op die manier in je agenda inplant. Twee blokken van een halve per maand is geen overdaad.

Kies je momenten zorgvuldig en in functie van je activiteit.
Woensdagochtend is mijn beste moment. Dan zijn we weg van het begin van de week waarin het nogal hectisch durft te zijn en het ligt ook niet in het vaarwater van het einde van de week dat zich durft kenmerken als het afwerken van losse eindjes.
Want als het gekozen moment mij geen gemoedsrust geeft, dan bestaat de kans dat ik snel uit mijn agenda verwijder en mis ik mijn opportuniteit om mijn bedrijf te verbeteren en voor te bereiden voor de toekomst.


WAT EXTRA

Wie mij kent, weet dat ik in een periode van zes jaar drie keer een voet/enkel gebroken heb. Mijn dokter was daar niet zo blij mee en gaf me het advies om "iets" aan mijn voeten te doen.
"Want", zei ze, "zolang je voeten niet stabiel staan, zal alles wat erboven staat wankel blijven en moet je continue heel erg compenseren om niet te vallen." (de oorzaak is intussen aangepakt )

Een andere anekdote betreft onze woning die dateert van begin 1900. Bij de verbouwing ervan hebben we geconstateerd dat er letterlijk geen fundering onder onze muren zat. We hebben het volledige huis meter per meter moeten ondergraven om er nieuwe fundering onder te gieten. Dat was een vrij intensief en tijdsrovend werk.

Dit zijn twee metaforen die je kan toepassen op een onderneming, maar een realiteit uit mijn leefwereld. Wat ik hieruit wil meegeven is dat het niet onmogelijk is om achteraf basiselementen voor je onderneming op orde te maken. Vaak gebeurt het als je al te lang het gevoel hebt dat je veel moet compenseren en het zich maar niet oplost. Weet ook dat het nooit te laat is om alsnog een bredere sokkel te gieten.


Wil je daar graag even over sparren, boek dan zeker een momentje in mijn agenda via de knop op de home page.


3 TIPS VOOR STARTENDE ONDERNEMERS

MIJN TIPS & MUST-DO'S TEGEN DE HECTIEK VAN DE DAG

Over boeken, podcasts, nice-to-haves of gewoon dingen die voor mij het verschil maken.

Lees meer

BRENG EENVOUD EN KLAARHEID IN JE ORGANISATIE

Chaos en onduidelijkheid jaagt mensen de kast op. Je bedrijf kan dit missen als kiespijn.

Lees meer

DURVEN DELEGEREN EN LOSLATEN. HET BEGINT BIJ JOU.

Als je zelf de belemmering in je bedrijf bent, dan beperk je anderen misschien in hun kunnen.

Lees meer

KLEINE INGREPEN VOOR EEN WERELD VAN VERSCHIL

Een objectieve blik op iets waar je al jaren naar staart, kan inzichten geven die bijna vanzelfsprekend zijn.

Lees meer

LAGE TARIEVEN ZETTEN JE GEVANGEN

En leiden tot meer werken. In een maatschappij waarin we altijd tijd te kort hebben, zou schaarste je moeten aanzetten tot slimmer werken. Waarom kom je er dan niet toe?

Lees meer

DE MEDEWERKER OM DE MENS OR TO GET THE JOB DONE?

We kijken makkelijk naar het menselijke aspect bij leiderschap terwijl een aantal vaardigheden, tools of mechanismen jouw structuur overeind helpen staan.

Lees meer

WAT HET MOEILIJK MAAKT VOOR ONDERNEMERS

Ondernemers die bij mij aankloppen vinden het moeilijk om het onder woorden te brengen.

Lees meer

ER WAS EENS ...

Hoe een veronderstelling kan afwijken van de realiteit en je misschien de shock niet te boven komt.

Lees meer

ZIEN EN GEZIEN WORDEN

Veel ondernemers houden er niet van om zichzelf op een podium te zetten, maar zonder zichtbaarheid worden we niet gezien.

Lees meer

DURF TE ZEGGEN WAT ER NIET LOOPT

Ik lanceerde een vraag om anoniem het achterste van je tong te laten zien. Eerlijk en concreet.

Lees meer

GEEN ZOMER ZONDER SCHATKIST

Kijk om je heen, luister naar wat er is, ontdek en laat je verrassen. Elk hoekje bevat schatten waaruit je kan leren. Voor jezelf als ondernemer en voor je bedrijf. Laat ze niet aan jou voorbij gaan.

Lees meer

MEDEWERKERS KUNNEN MEER DAN MUNTBLAADJES PLUKKEN

Elk tandwieltje in een organisatie is belangrijk. De manier hoe je dit invult en ermee omgaat als bedrijfsleider, is nog belangrijker.

Lees meer

WE STAAN ALLEMAAL WEL EENS IN DE WEG VAN ONZE ONDERNEMING

Onzekerheid over ons eigen kunnen durft ons te blokkeren in wat we willen realiseren. Op die manier doen we ons bedrijf te kort. Maar het kan anders.

Lees meer

VERANDEREN KOST INZET

Stapsgewijze verbeteringen vinden veel meer bijklank dan snelle veranderingen, maar vanzelf gaat het nooit.

Lees meer

INNOVATIE: EEN MODEWOORD OF NIET?

Niets in de wereld staat stil en achteruit kijken is goed als je er voorwaarts iets mee doet.

Lees meer

ADVIES OF GEEN ADVIES, THAT'S THE QUESTION!

Ga jij voor de quick win en ben jij op zoek naar kant-en-klare antwoorden? Of graaf je graag dieper naar een werkwijze om tot een antwoord te komen?

Lees meer

BEDRIJFSCULTUUR ALS MOTOR VAN JE BEDRIJF

Kijk jij wel eens verwonderd naar een ander bedrijf met de vragende blik waarom het daar allemaal net iets beter lijkt te lopen dan in je eigen bedrijf? Cultuur is vermoedelijk het sleutelwoord.

Lees meer

IK BEN STUDENT

Als levenslag leren een persoonlijk motto is, dan lijkt het opzoeken van de schoolbanken nooit ver weg. Vandaag ben ik opnieuw student met een bacheloropleiding.

Lees meer

MISMANAGEMENT HEEFT MIJ HEEL WAT GEKOST

Een goede ondernemer zijn is niet hetzelfde als een goede manager en daar heb ik best wel wat lessen uit geleerd die jij jezelf kan besparen.

Lees meer

DE IMPACT VAN GROEI

Niemand wordt geboren met kennis en skills. Niemand is een geboren leider, maar je kan er wel een worden. Lees hier hoe mijn eigen leerschool bijdraagt.

Lees meer

GELIJK, MAAR ZO VERSCHILLEND

Wat jou onderscheidt als ondernemer, is meer dan je vak of je vaardigheid. Het gaat om jou als mens en hoe je je profileert. Je eigenheid, je aanpak, je wezen. Gebruik het als een voordeel voor jezelf.

Lees meer

DOWNSIZEN ALS OPPORTUNITEIT

Je kan als ondernemer groots zijn zonder groot te zijn. Omvang is niet alles.

Lees meer

HET ONGEMAK VAN GELD

En hoe jouw relatie tot geld mee bepaalt welke beslisisngen je neemt.

Lees meer

ALS KLEIN BEDRIJF DE DIGITALE WERELD INSTAPPEN

Vroeg of laat moet je mee met de digitalisering en dat is vaak een uitdagend gegeven voor de ondernemer. Welke struikelblokken kunnen op je pad komen te liggen? Lees hier mijn verhaal over mijn klant.

Lees meer

HET ONDERNEMERSCHAP IS ALS EEN PAAR SCHOENEN.

Fijn als het goed zit, maar een hel als het knelt.

Lees meer

KOMT EEN MAN BIJ DE DOKTER

Pleisters plakken op wonden die al etteren? Niet de juiste oplossing, toch?

Lees meer

Digitaliseren? Hoe dan!

Na mijn vorige blog over mijn groot computerscherm kreeg ik de vraag of ik wat meer toelichting kon geven bij het "digitaliseren" want ondernemers worden ermee rond de oren geslagen, maar wat dit inhoudt blijft nogal vaag.

Lees meer

Welkom in mijn administratief Walhalla

Voor zij die denken dat administratie saai is, think again!

Lees meer

Mag ik jouw bedrijfsdoula zijn?

Als je je bedrijf al eens benoemt als je "kindje", heb je dan al het nodige gedaan om de komst ervan voor te bereiden?

Lees meer

Daar doe je het toch voor!

Deze week werd mij al een paar keer de vraag gesteld waar ik het allemaal voor doe.

Lees meer

Als administratie een berg is

Dan moet jij ervoor zorgen dat je beslagen aan je klim begint.

Lees meer

Administratie door de ogen van een ondernemer

Elke ondernemer heeft administratieve struikelblokken. Het hoeft allemaal zo moeilijk niet te zijn, als je maar weet hoe.

Lees meer

Wat heeft de lockdown jou geleerd over je bedrijf?

Heel wat bedrijven zijn zichzelf tegengekomen tijdens de lockdown en niet iedereen is daar goed uitgekomen.

Lees meer

Een goede e-mail maken, hoe doe je dat?

Ontvangers van een e-mail ergeren zich wel eens aan wat ze ontvangen. Hoe schrijf jij je e-mails?

Lees meer

Werken aan de zaak: buig het nadeel om in een voordeel

Dit is niet gelachen voor heel wat ondernemers, maar hoe vul je je tijd nuttig en welke interne actie kan je nu organiseren om er straks weer klaar voor de zijn?

Lees meer

Hallinto goes solo

Meer dan elf jaar na de opstart van Hallinto is het tijd om het geweer van schouder te veranderen.

15 december 2019

Lees meer

Een nieuwe pagina, een nieuw hoofdstuk

Lees meer

Ik ben een industriële vaatwasser

Waarmee kan jij je dienst of activiteit vergelijken?

18 november 2019

Lees meer

Bestaat er zoiets als te veel aan communicatie?

We hebben deze week ondervonden wat onvoldoende communicatie teweegbrengt.

14 juli 2019

Lees meer

Ontroerd door een tevreden klant

Hoe een ogenschijnlijk kleine bijdrage van onze kant een wereld van verschil kan maken voor onze klant, vandaag en op lange termijn.

24 mei 2019

Lees meer

HallintoAcademy On Tour in Kampenhout

en strijkt neer bij Chocola-Tuti voor een reeks van boeiende trainingen voor zelfstandigen en ondernemers van Kampenhout en omstreken die hun concullega's een stapje voor willen zijn. Ontdek hieronder onze trainingsessies die een verschil maken voor jouw organisatie en voor jou als ondernemer.

Lees meer

Waarom omzet niet altijd belangrijk is

Als je omzet op weinig tot niets gebaseerd is en je werkt je krom voor twee keer niets, lopen we ons doel dan niet voorbij? Is het dan geen tijd om eens wat verder te kijken?

26 maart 2019

Lees meer

Hoe was 2018 voor jou?

Hoe was 2018 voor jou?

21 december 2018

Lees meer

Geef de boekhouder wat rust

Je bespaart je boekhouder tijd en frustratie als je enkel de nodige stukken voorziet.

20 juli 2018

Lees meer

Administratie? Het blijft een karwei...

Blijft jouw administratie te lang liggen omdat de goesting zoek is?

14 juli 2018

Lees meer

Yeah!!!! Ik mag btw betalen

Verrast door de btw-afrekening?

29 juni 2018

Lees meer

Facturen kwijt?

Het is nog nooit zo'n uitdading geweest om je boekhouding volledig te hebben als vandaag. Niet omdat we meer facturen hebben, maar omdat we ze ontvangen via verschillende kanalen.

7 juni 2018

Lees meer

De goeie flow

Wanneer heb je voor het laatst je interne werking onder de loupe genomen? En dan bedoel ik, echt onder het vergrootglas. Wanneer heb je je nog eens de vraag gesteld of alles wel goed op elkaar is afgestemd en of iedereen helemaal goed weet hoe elk individueel proces inhaakt op een ander?

15 juni 2018

Lees meer

Factuur on hold, betaling on hold?

Hoe ga je om met facturen waar je niet helemaal akkoord mee bent?

31 mei 2018

Lees meer

Hallo, mijn naam is Lily

Mijn naam is Lily en ik heb de taak om te vertellen over onze administratieve ontdekkingen, bekommernissen, succesverhalen, ondervindingen, etc... Kortom, al wat er op ons pad kruist en waarvan we denken dat jij er wat aan hebt.

24 mei 2018

Lees meer
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x