3 tips voor startende ondernemers
Na 15 jaar mag ik mezelf een ondernemer met ervaring noemen. Ik mocht heel wat beleven in mijn eigen bedrijf en heb in de afgelopen jaren tal van ondernemers mogen ondersteunen in de optimalisatie van hun bedrijf.
Als jij overweegt om ondernemer te worden of vandaag startende bent, dan komt het goede advies vanuit alle hoeken aangewaaid. Hieronder deel ik graag 3 tips uit mijn ervaring en professionele leefwereld:
TIP 1 - kijk naar jezelf en wees authentiek
Vanuit de marketing wordt ons aangeleerd dat we de markt moeten verkennen. Over de schouder bij concurrentie meekijken, hoort daar ook bij. Het kan zeker nooit kwaad om eens rond te kijken naar wat de andere doet en hoe hij dat doet, maar niets zegt dat je dit letterlijk moet kopiëren.
De werkwijze van de andere kan ver af liggen van jouw natuur. De manier hoe een collega zijn bedrijf in de wereld zet, kan mijlenver afwijken van de manier hoe jij het ziet. En dit betekent niet dat het ene beter of slechter is dan het andere.
Anderzijds is het ook het niet zo dat een kopie van iets per definitie fout is. In de muziek gebeurt het voortdurend dat een cover beter scoort dan het origineel. Maar vaak komt dit omdat het nieuwe nummer niet meer lijkt op het origineel; het is pittiger, ingetogener, uitbundiger, swingender, ... Kortom, er is een andere versie van gemaakt. Er is een versie van gemaakt die meer aansluit bij de performer en daardoor overkomt alsof het altijd al zo had moeten zijn.
Blijf bij jezelf en wees authentiek in wat jij in de wereld wil zetten. Of het een totaal nieuw idee is of een verbeterde versie van iets dat al bestaat; maak het je eigen en claim jouw versie ervan.
Kijk dus in eerste instantie naar jezelf en wat voor jou goed aanvoelt, maar doe het op de meest professionele manier die je je eigen kan maken.
TIP 2 - ga onderbouwd te werk
Wanneer je een bedrijf opstart, dan gebeurt dit vanuit de activiteit. Je hebt een dienst die je wil leveren, je beoefent een vak, je verkoopt goederen, je bent installateur, ... Dit is je kennis en je vaardigheid waarmee je je brood wil verdienen.
Een startende ondernemer is als een bruisbal. Je ziet de stoom bijna uit de oren komen omdat hij overloopt van goesting om te knallen met zijn nieuw bedrijf en geen rem heeft op wat hij wil gaan doen. En da's goed. Dat is de motor van de eerste maanden.
Maar als die motor niet op tijd en stond bijgevuld wordt met brandstof, dan gaan hij sputteren. En je zal merken dat de oude brandstof niet langer voldoende is om je motor vlot te laten draaien. Je bent geëvolueerd en staat al een eind op je ondernemerspad. Dus om het goed te doen, heb je voortaan verrijkte brandstof nodig.
Dat is niet de brandstof uit de beginperiode, maar nieuwe brandstof die je verrijkt hebt met ondernemersvaardigheden zodat jouw bedrijf niet langer op toeval draait, maar op een stevig fundament staat.
Je komt terecht in de fase waarin het belangrijk wordt dat je "aan" je bedrijf gaat werken en niet enkel "in" je bedrijf. En dat is niet vanzelfsprekend als het voor jou niet duidelijk is wat hier dan mee bedoeld wordt. Wat er van jou verwacht wordt? Hoe je dit moet aanpakken? Wat je dan moet aanpakken!
TIP 3 - maak een plan
Rome is niet op één dag gebouwd. Het is een oude zegswijze die ik in mijn jeugd vaker hoorde en aangeeft dat je geduld moet hebben.
Dat niet alles "nu" en "onmiddellijk" kan. Dat je jezelf wat tijd moet gunnen. Maar dat je ook een plan moet hebben zodat je weet wanneer je waar wil staan.
Aan je bedrijf werken is een voortdurend gegeven. Het is een interne taak die je op die manier in je agenda inplant. Twee blokken van een halve per maand is geen overdaad.
Kies je momenten zorgvuldig en in functie van je activiteit.
Woensdagochtend is mijn beste moment. Dan zijn we weg van het begin van de week waarin het nogal hectisch durft te zijn en het ligt ook niet in het vaarwater van het einde van de week dat zich durft kenmerken als het afwerken van losse eindjes.
Want als het gekozen moment mij geen gemoedsrust geeft, dan bestaat de kans dat ik snel uit mijn agenda verwijder en mis ik mijn opportuniteit om mijn bedrijf te verbeteren en voor te bereiden voor de toekomst.
WAT EXTRA
Wie mij kent, weet dat ik in een periode van zes jaar drie keer een voet/enkel gebroken heb. Mijn dokter was daar niet zo blij mee en gaf me het advies om "iets" aan mijn voeten te doen.
"Want", zei ze, "zolang je voeten niet stabiel staan, zal alles wat erboven staat wankel blijven en moet je continue heel erg compenseren om niet te vallen." (de oorzaak is intussen aangepakt )
Een andere anekdote betreft onze woning die dateert van begin 1900. Bij de verbouwing ervan hebben we geconstateerd dat er letterlijk geen fundering onder onze muren zat. We hebben het volledige huis meter per meter moeten ondergraven om er nieuwe fundering onder te gieten. Dat was een vrij intensief en tijdsrovend werk.
Dit zijn twee metaforen die je kan toepassen op een onderneming, maar een realiteit uit mijn leefwereld. Wat ik hieruit wil meegeven is dat het niet onmogelijk is om achteraf basiselementen voor je onderneming op orde te maken. Vaak gebeurt het als je al te lang het gevoel hebt dat je veel moet compenseren en het zich maar niet oplost. Weet ook dat het nooit te laat is om alsnog een bredere sokkel te gieten.
Wil je daar graag even over sparren, boek dan zeker een momentje in mijn agenda via de knop op de home page.
Veranderen kost inzet
Stapsgewijze verbeteringen vinden veel meer bijklank dan snelle veranderingen, maar vanzelf gaat het nooit.
Innovatie: een modewoord of niet?
Niets in de wereld staat stil en achteruit kijken is goed als je er voorwaarts iets mee doet.
Advies of geen advies, that's the question!
Ga jij voor de quick win en ben jij op zoek naar kant-en-klare antwoorden? Of graaf je graag dieper naar een werkwijze om tot een antwoord te komen?
Bedrijfscultuur als motor van je bedrijf
Kijk jij wel eens verwonderd naar een ander bedrijf met de vragende blik waarom het daar allemaal net iets beter lijkt te lopen dan in je eigen bedrijf? Cultuur is vermoedelijk het sleutelwoord.
Ik ben student
Als levenslag leren een persoonlijk motto is, dan lijkt het opzoeken van de schoolbanken nooit ver weg. Vandaag ben ik opnieuw student met een bacheloropleiding.
Mismanagement heeft mij heel wat gekost
Een goede ondernemer zijn is niet hetzelfde als een goede manager en daar heb ik best wel wat lessen uit geleerd die jij jezelf kan besparen.
De impact van groei
Niemand wordt geboren met kennis en skills. Niemand is een geboren leider, maar je kan er wel een worden. Lees hier hoe mijn eigen leerschool bijdraagt.
Gelijk, maar zo verschillend
Wat jou onderscheidt als ondernemer, is meer dan je vak of je vaardigheid. Het gaat om jou als mens en hoe je je profileert. Je eigenheid, je aanpak, je wezen. Gebruik het als een voordeel voor jezelf.
Downsizen als opportuniteit
Het ongemak van geld
Digitaliseren van een klein bedrijf
Vroeg of laat moet je mee met de digitalisering en dat is vaak een uitdagend gegeven voor de ondernemer. Want hoe begin je hieraan en waar kies je voor. Welke struikelblokken kunnen op je pad komen te liggen. Lees hier mijn verhaal over mijn klant.
Het ondernemerschap is als een paar schoenen. Fijn als het goed zit, maar een hel als het knelt.
Eén van de grote voordelen in mijn vakgebied is dat ik voortdurend in de interne keuken van bedrijven zit. Niet van aan de keukentafel, maar echt tot in de moeilijkst bereikbare kast of de onderste lade van de koelkast.
Komt een man bij de dokter
Te vaak worden pleisters geplakt op wonden die te ver zijn, terwijl de oplossing meestal bij de oorzaak te vinden is. Waarom blijft het dan toch zo moeilijk om eerder voor de juiste dan wel de makkelijke aanpak te kiezen.
Digitaliseren? Hoe dan!
Na mijn vorige blog over mijn groot computerscherm kreeg ik de vraag of ik wat meer toelichting kon geven bij het "digitaliseren" want ondernemers worden ermee rond de oren geslagen, maar wat dit inhoudt blijft nogal vaag.
Welkom in mijn administratief Walhalla
Voor zij die denken dat administratie saai is, think again!
Mag ik jouw bedrijfsdoula zijn?
Als je je bedrijf al eens benoemt als je "kindje", heb je dan al het nodige gedaan om de komst ervan voor te bereiden?
Daar doe je het toch voor!
Deze week werd mij al een paar keer de vraag gesteld waar ik het allemaal voor doe.
Als administratie een berg is
Dan moet jij ervoor zorgen dat je beslagen aan je klim begint.
Administratie door de ogen van een ondernemer
Elke ondernemer heeft administratieve struikelblokken. Het hoeft allemaal zo moeilijk niet te zijn, als je maar weet hoe.
Wat heeft de lockdown jou geleerd over je bedrijf?
Heel wat bedrijven zijn zichzelf tegengekomen tijdens de lockdown en niet iedereen is daar goed uitgekomen.
Een goede e-mail maken, hoe doe je dat?
Ontvangers van een e-mail ergeren zich wel eens aan wat ze ontvangen. Hoe schrijf jij je e-mails?
Werken aan de zaak: buig het nadeel om in een voordeel
Dit is niet gelachen voor heel wat ondernemers, maar hoe vul je je tijd nuttig en welke interne actie kan je nu organiseren om er straks weer klaar voor de zijn?
Hallinto goes solo
Meer dan elf jaar na de opstart van Hallinto is het tijd om het geweer van schouder te veranderen.
15 december 2019
Een nieuwe pagina, een nieuw hoofdstuk
Ik ben een industriële vaatwasser
Waarmee kan jij je dienst of activiteit vergelijken?
18 november 2019
Bestaat er zoiets als te veel aan communicatie?
We hebben deze week ondervonden wat onvoldoende communicatie teweegbrengt.
14 juli 2019
Ontroerd door een tevreden klant
Hoe een ogenschijnlijk kleine bijdrage van onze kant een wereld van verschil kan maken voor onze klant, vandaag en op lange termijn.
24 mei 2019
HallintoAcademy On Tour in Kampenhout
en strijkt neer bij Chocola-Tuti voor een reeks van boeiende trainingen voor zelfstandigen en ondernemers van Kampenhout en omstreken die hun concullega's een stapje voor willen zijn. Ontdek hieronder onze trainingsessies die een verschil maken voor jouw organisatie en voor jou als ondernemer.
Waarom omzet niet altijd belangrijk is
Als je omzet op weinig tot niets gebaseerd is en je werkt je krom voor twee keer niets, lopen we ons doel dan niet voorbij? Is het dan geen tijd om eens wat verder te kijken?
26 maart 2019
Hoe was 2018 voor jou?
Hoe was 2018 voor jou?
21 december 2018
Geef de boekhouder wat rust
Je bespaart je boekhouder tijd en frustratie als je enkel de nodige stukken voorziet.
20 juli 2018
Administratie? Het blijft een karwei...
Blijft jouw administratie te lang liggen omdat de goesting zoek is?
14 juli 2018
Yeah!!!! Ik mag btw betalen
Verrast door de btw-afrekening?
29 juni 2018
Facturen kwijt?
Het is nog nooit zo'n uitdading geweest om je boekhouding volledig te hebben als vandaag. Niet omdat we meer facturen hebben, maar omdat we ze ontvangen via verschillende kanalen.
7 juni 2018
De goeie flow
Wanneer heb je voor het laatst je interne werking onder de loupe genomen? En dan bedoel ik, echt onder het vergrootglas. Wanneer heb je je nog eens de vraag gesteld of alles wel goed op elkaar is afgestemd en of iedereen helemaal goed weet hoe elk individueel proces inhaakt op een ander?
15 juni 2018
Factuur on hold, betaling on hold?
Hoe ga je om met facturen waar je niet helemaal akkoord mee bent?
31 mei 2018
Hallo, mijn naam is Lily
Mijn naam is Lily en ik heb de taak om te vertellen over onze administratieve ontdekkingen, bekommernissen, succesverhalen, ondervindingen, etc... Kortom, al wat er op ons pad kruist en waarvan we denken dat jij er wat aan hebt.
24 mei 2018