Wat heeft de lockdown jou geleerd over je bedrijf?

Wat heeft de lockdown jou geleerd over je bedrijf?

Wat heeft de lockdown jou geleerd over je bedrijf?

Er is meer beweging op straat, we mogen terug meer en de economie is stilaan aan de rug aan het rechten. Tegelijk zijn er heel wat bedrijven die er het bijltje bij neer gelegd hebben of die heel drastische beslissingen hebben moeten maken wat personeel betreft.

Terwijl we elk op zich onze wonden likken, is het ook een moment tot zelfreflectie. 

Hoe ben jij hier uitgekomen? Hoe is je bedrijf uit de lockdown gekomen? Wat heeft dit bij jouw medewerkers teweeg gebracht?

Vanmorgen sprak ik met een klant en voor haar was het duidelijk: wij zijn klaar voor een volgende lockdown, mocht deze er komen.

En ik kon haar helemaal volgen. Twee jaar geleden hebben we haar bedrijf structureel en organisatorisch op een stevig fundament gezet waardoor zij vandaag niet snel aan het wankelen gaat. Dit fundament is zodanig breed gemaakt dat het haar ook ruimte gegeven heeft om haar business heruit te vinden en zelfs uit te breiden.

En ja, ook haar bedrijf is even helemaal uit de ether moeten gaan in volle lockdown. Haar business viel even helemaal uit en ze was genoodzaakt om haar medewerkers op tijdelijke werkloosheid te zetten.

Tegelijkertijd is ze met dit gegeven aan de slag gegaan. Met een open blik zoekende naar opportuniteiten, heeft ze deze ook kunnen ontdekken. Over een paar maanden zal haar omgeving gewaarworden dat haar schip een andere koers vaart.

Maar ik ken ook ondernemers die er niet zo goed uit gekomen zijn. En dan gaat het eerder over hoe ze het er mentaal van af gebracht hebben. Mensen bij wie het licht even uitging. Ondernemers die voordien het gevoel hadden dat ze goed bezig waren.

Zo is er een ondernemer die plots alle tijd van de wereld had en niets gedaan kreeg. Hij legde het uit als een verlamming die toesloeg waardoor het niet lukte om zijn bedrijf in welke richting dan ook te sturen. het was een abrupte bewustwording dat er eigenlijk heel wat aan de interne kant van zijn onderneming niet in orde was. Dat hij voortdurend met zichzelf in de clinch ging over ogenschijnlijk banale zaken, maar dewelke plots enorm uitvergroot werden.

Ondertussen zijn we samen aan het graven gegaan en zullen we binnenkort een stevige basis leggen. Als overmacht opnieuw overneemt, dan moet hij zich daar al geen zorgen meer over maken.

Ik zeg nog al wel eens dat de sterkte van de ondernemer zit in de snelheid waarmee hij recht krabbelt als het even fout loopt. En dan meen ik ook echt. Je kan even uit je lood geslagen worden, maar dan moet je je snel de vraag stellen wat de volgende stappen zijn. Stappen die je vooruit brengen.


Gratis webinar

Dus, hoe zit het bij jou? Zit bij jouw bedrijf alles goed aan de basis?

Binnenkort geef ik opnieuw een webinar met als titel: Word een future-proof bedrijf.
Over de interne werking van een kleine onderneming en over de vaak voorkomende valkuilen.

Aan het einde van dit webinar heb je een overzicht van actiepunten voor jouw onderneming!


Iets anders?

Wil je liever de zaken onmiddellijk aanpakken, boek dan gerust een babbel in. 


keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x