14 juli 2018

Administratie? Het blijft een karwei...

Administratie? Het blijft een karwei...

Administratie? Het blijft een karwei...

We hebben allemaal wel van die taken en zaken die we makkelijk laten liggen omdat ze ons gewoon niet liggen. In mijn geval is dat onder andere tuinieren. Ik heb er een grondige hekel aan, vooral het onderhoud. Iets nieuws planten is nog OK, maar elke week opnieuw het onkruid wieden, snoeien, maaien, ... Nee, niet zo mijn ding. 

Hetzelfde eigenlijk met poetsen. Eens gedaan zou het altijd netjes moeten kunnen blijven, maar we weten dat dit niet zo is. Een week later ligt het stof er weer of is de vloer opnieuw besmeurd met voetsporen van slecht afgeveegde schoenen.

Enfin, we hebben de dingen niet zoals we het zouden willen. En dat is ook zo met je administratie.
Het is en blijft een taak die moet gebeuren en waar je je af en toe moet aanzetten. Ik help je alvast op weg met wat tips:


Tip 1: Geef het een vaste plaats in je kalender

Neem je agenda erbij en kies een moment per week. Ben je een ochtendmens of heb je meer energie in de namiddag? Is woensdag beter dan maandag? Welke halve dag per week komt jou het beste uit om je geconcentreerd over je administratie te buigen?
Alles goed gewikt en gewogen? Prima, blokkeer dan nu het ideale moment in je agenda voor de komende 3 maanden.

Tip 2: Zonder je af

Een ondernemer houdt zich met honderden zaken bezig en laat zich dus snel uit zijn focus halen. De telefoon rinkelt, er komt een e-mail binnen, een medewerker heeft een vraag, .... We hebben niet veel nodig om die verdomde administratie de rug toe te keren en ons met andere dingen bezig te houden.
Je afzonderen is dus de beste optie als je je niet wil laten afleiden. Vergeet dan ook niet om alle stoorzenders even uit te zetten. Gsm op stil en uit het zicht, e-mail uit, facebook uit,... Je kan de lijst van jouw afleiders wel zelf aanvullen.

Tip 3: Zorg voor een methodiek

Van de hak op de tak springen, leidt tot weinig. Je kent het wel; van die dagen dat je 's avonds het gevoel hebt dat je niets gedaan hebt. Wel, dit werkt hier niet anders.
Werk volgens een vaste planning en op een gestructureerde manier. Of dat via een takenlijstje is of via een software die je helpt om je to-do's te onthouden, maakt op zich niet zoveel uit. Belangrijk voor jou is dat je taak per taak verwerkt en pas naar het volgende overstapt als die ene taak effectief voltooid is.
Je zal op die manier veel meer gedaan krijgen.


Mijn ideale zomerplek is mijn terras op zaterdagochtend; lekker geurende koffie, de rust van het weekend, de warmte van de ochtendzon die door de bomen komt piepen, de radio op de achtergrond, de katten die er gezellig bij komen liggen, en mijn adminstratie. We kunnen er aan beginnen!

Fijn weekend allemaal.
Groetjes
Lily

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x